Pannon Egyetem
Ugrás a tartalomhoz

Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar

 

Az oktatók, kutatók, gyakorló pedagógusok, valamint volt és jelenlegi egyetemi hallgatók aktív részvételével megvalósult tanácskozás keretében a néhai Zsolnai József professzor úr életútjának felidézésén és életművének elemzésén kívül a kortársak és a neveléstudomány területén tevékenykedő új generációk által interpretált üzenetek megfogalmazására került sor.

A rendezvény fórumot biztosított a valamikori munkatársak, tanítványok, a Nyelvi Irodalmi Kommunikációs Programot, valamint az Értékközvetítő és Képességfejlesztő Pedagógia szellemiségét követő és jelenleg a Képességfejlesztő és Értékőrző Kerettanterv szerint működő köznevelési intézmények képviselői számára a tapasztalatok megfogalmazására, a továbbvitelre és fejlesztésre méltó „Zsolnai-gondolatok” felidézésére.

A műhelykonferencián elhangzott, hogy a Neveléstudományi Intézetet és a Tanárképző Központ oktatói közössége elkötelezett az intézményünkben kiteljesedett szemlélet tovább gondozható elemeinek életben tartása iránt. A fent nevezett szervezeti egységek ugyanis a három évtizede Veszprémben megkezdődött tanárképzést támogató Pedagógiai és Pszichológiai Tanszék, valamint az 1999-ben Pápán létrehozott Pedagógiai Kutatóintézet későbbi integrációjának eredményeként váltak a hazai felsőoktatás közreműködőivé.

A házigazdák arra is felhívták a résztvevők figyelmet, hogy a Zsolnai professzor úr és munkatársai által létrehozott dokumentumokat az Egyetemi Könyvtár önálló archívumként fogadta be. Így biztosított az életmű kutathatósága.

A szervezők reményünket fejezték ki továbbá arra vonatkozóan is, hogy a Zsolnai-pedagógiát követő köznevelési intézmények összefogására sor kerül és ennek eredményeképpen a szemléletet közvetítő alternatív kerettanterv megújítására, ismételt engedélyeztetésére is sor kerül majd 2020 végéig.

A pályatársak és követők együttműködése civil szerveződés formájában várható.

A műhelykonferencia Bognárné Dr. Kocsis Judit, Dr. Györe Géza és Dr. Thun Éva együttműködésének eredményeként valósult meg.